Wat is pay-to-win en hoe écht is dit eigenlijk?

online gaming

Wat is pay-to-win en welk spel is hierbij de overtreffende trap?

Wat ispay to win online games pay-to-win nou eigenlijk echt? Bij het spelen van online spellen kom je het keer op keer tegen. Mensen die beweren dat ze niet kunnen winnen omdat ze niet willen betalen. Of mensen die zeggen dat heel de top 100 minstens € 250 geïnvesteerd moet hebben om die positie te kunnen krijgen. Het wordt vaak als drogreden gebruikt, maar feit is dat het betalen bij online games wel voordelen oplevert. Hoe erg is dit nou echt en kun je de browsergames ook spelen zonder geld te storten?

Wat is pay-to-win: de definitie

Pay-to-win wordt gebruikt om aan te geven dat bepaalde spellen onevenredige voordelen bieden aan spelers die geld storten. Het storten van geld kan verschillende voordelen opleveren waardoor betalende spelers betere kansen hebben. Hierbij kun je denken aan:

  • Sterkere wapens of eenheden;
  • Diamanten of goud waarmee sneller gebouwd kan worden;
  • Extra bouwers in het spel;
  • Bepaalde grondstoffen of ingrediënten die zeldzaam zijn.

In de meeste spellen krijg je kleine voordelen wanneer je geld stort. Zo kun je in Tribal Wars met Premium Punten sneller groeien. Je kunt dan een Premium Account aanschaffen, een Farm Assistent waarmee je sneller grondstoffen kunt roven en je kunt grondstoffen kopen. In spellen als Elvenar kun je door geld te storten eenheden kopen, andere voordelen of een extra bouwer.

Let op: in Tribal Wars kun je Premium Punten verdienen zonder geld te storten. In ons Tribal Wars versus Tribal Wars 2 artikel lees je hier meer over.

Er is echter één spel dat de kroon spant wanneer het gaat om pay-to-win. Sterker nog, volgens de meeste spelers MOET je wel geld storten om dit spel te kunnen spelen. Dat is de reden waarom je dit spel op geen enkele andere plek op onze website tegenkomt.

Welk spel is het ergste pay-to-win spel ooit?

Empires & Puzzles. Dit is een mobile only game en kan niet op de computer gespeeld worden, tenzij je hier software voor gebruikt. Empires & Puzzles heeft enorm lang op nummer 1 gestaan bij de meestverdienende online games. Dat kan ook niet anders. In dit spel krijg je letterlijk nooit wat je nodig hebt. Ben je op zoek naar één kompas om je held sterker te maken? Dan krijg je deze doorgaans na een maand of twee. Precies wanneer je er al twintig nodig hebt.

Waarom zetten we dit spel zo negatief in het daglicht? Omdat steeds meer spelers het idee hebben dat het opzet is. De ‘aanbiedingen’ worden namelijk per speler opgezet. En bij de betaalde opties staan ALTIJD de dingen die je echt nodig hebt. Vandaar dat wij persoonlijk Empires & Puzzles uitroepen tot het ergste pay-to-win spel ooit.

Hoe hinderlijk is pay-to-win in de online games op onze website?

De vraag ‘wat is pay-to-win’ is hiermee duidelijk beantwoord. Nu rest ons in te gaan op de hamvraag. In hoeverre kun je de online games gratis spelen die wij op onze website in de schijnwerpers hebben staan? Dat ligt eraan welke van de spellen je bekijkt.

In essentie zijn alle spellen gewoon gratis te spelen. Wanneer je besluit om nooit een euro te storten, betekent dit niet dat je vast komt te zitten. Het betekent alleen dat het net even iets langer kan duren voordat je bepaalde gebouwen kunt plaatsen of gevechten kunt winnen.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat betalen voordelen geeft. Het is niet zo dat mensen die niet betalen directe nadelen ondervinden. Sterker nog: in veel gevallen zijn de mensen die geen geld storten de mensen die het spel veel beter kennen en strategischere keuzes maken tijdens het spelen van het spel. In de spellen die op gaming-online.nl staan is het nooit noodzakelijk om geld te storten om verder te kunnen spelen.

Waarom is er een pay-to-win element?

Iets waar we een beetje misselijk van worden, is dat er nog steeds mensen zijn die hiermee beweren dat de spellen niet gratis zijn. Een gratis spel is een spel dat je kunt spelen zonder dat je moet betalen om te kunnen spelen. De online games op onze website zijn allemaal gratis – maar hebben wel betaalde elementen. Je kunt echter ook gewoon zonder een enkele storting door blijven spelen.

De reden achter de betaalde elementen is uiteraard simpel. De ontwikkelaars hebben tal van mensen in dienst die nieuwe games maken, die de spellen verder ontwikkelen en vragen beantwoorden. Daarnaast draaien alle werelden op servers waar duizenden mensen tegelijkertijd moeten kunnen spelen.

Dus: de ontwikkelaars hebben geld nodig om de spellen aan te kunnen bieden. Om mensen over te halen om geld te storten, moeten de ontwikkelaars wel voordelen bieden aan mensen die wel geld storten…

Pay-to-win als drogreden – je kent ze vast wel

In elke stam of alliantie vind je minstens één speler die verzucht dat hij of zij niet verder kan komen. Dat alle gevechten verloren gaan en dat het niet meer leuk is. In 90% van de gevallen wordt er direct geroepen dat het spel daarmee ‘pay-to-win’ is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Vaak zijn het spelers die verkeerde keuzes maken, die verkeerde troepen meenemen naar een gevecht of te weinig geduld hebben. De overige 10% speelt Empires & Puzzles en heeft gewoon helemaal gelijk.

Onze tip is eigenlijk redelijk simpel. Maak een account aan bij het spel dat jou leuk lijkt en houd je hand op je portemonnee. Doe geen stortingen wanneer je nog niets nodig hebt. Laat aanbiedingen liggen en speel je spel gratis. Pas op het moment dat je zeker weet dat het écht een leuk spel is dat je uren kunt blijven spelen zonder je te vervelen ga je verder kijken. Wat zijn de exacte voordelen van geld storten? Heb je er iets aan en kun je daarmee verder? Of wacht je de volgende aanbieding af?

Een andere tip: houd bij hoeveel geld je stort. Het is niet de bedoeling dat je ‘gratis’ spel duurder wordt dan de gemiddelde game die je in de winkel loopt.

1 thought on “Wat is pay-to-win en hoe écht is dit eigenlijk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *