Bouw spelletjes

Bouw spelletjes: online je eigen stad bouwen

Bouw spelletjes horen zeker bij de meest gespeelde online spelletjes. De bouw games zijn in alle soorten en maten te vinden, maar de basis is in de meeste gevallen hetzelfde. Je eigen stad bouwen is geen project van een paar dagen. Gemiddeld besteden spelers meer dan een jaar aan zulke spellen, waarbij constant nieuwe uitdagingen en mogelijkheden beschikbaar komen.

Raak je eenmaal goed bezig in een van de bouw spelletjes, dan merk je dat de tijd af en toe wel heel snel voorbijgaat. Waarom zijn de stad bouwen spelletjes zo interessant en waar moet je op letten wanneer je zulke games gaat spelen?

Waarom zijn spelletjes met een stad bouwen zo leuk?

Een eigen stad bouwen vanaf het eerste gebouw is een reis. Je begint vaak zonder een echt idee. Het volgen van een tutorial is immers genoeg om de eerste stappen snel te zetten en beloningen binnen te halen. Maar wanneer je eenmaal echt bezig bent met het halen van doelstellingen, begint je stad steeds verder te groeien. Nieuwe mogelijkheden komen beschikbaar, speciale gebouwen kunnen eindelijk gebouwd worden en steeds meer andere spelers komen voorbij om je te helpen.

Dat is waarom de bouw spelletjes zo interessant zijn. Speel je de games een langere tijd, dan worden de uitdagingen ook steeds groter.

Hoe belangrijk is strategie bij bouw spelletjes?

Zonder strategie kom je nooit ver in bouw spelletjes. Het is van enorm belang. Om te kunnen bouwen, heb je bepaalde grondstoffen en materialen nodig. Zonder de juiste materialen kom je niet verder. Tegelijkertijd moeten alle inwoners ergens kunnen wonen en moeten zij ook nog eens tevreden zijn.

Daarnaast heb je bij deze spellen altijd een beperkte beschikbare ruimte. Ja, die ruimte wordt mettertijd wel groter, maar daarvoor heb je voortgang nodig. Bepaal daarom van tevoren welke gebouwen belangrijk zijn. In spellen zoals Tribal Wars, Forge of Empires en Elvenar zijn dit:

  • Gebouwen die grondstoffen of munten produceren;bouw je stad met elvenar
  • Woningen of boerderijen om de bevolking te verzorgen;
  • Gebouwen waar je legereenheden kunt maken.

Bij de meeste spellen kun je de gebouwen nog verplaatsen nadat je ze gebouwd hebt. Het gaat dus echt om het kiezen van de gebouwen zelf. Een stad bouwen is soms niet zo makkelijk als het lijkt!

Wat is de basis van de meeste bouw spelletjes?

In de meeste bouw spelletjes draait het om de productie waarmee je jouw stad uitbouwt. Daarnaast ontwikkel je een leger waarmee je andere spelers aan kunt vallen of campagnes kunt doen op de kaart. Sandboxen is er echter niet bij. Deze spellen hebben echt een bepaalde volgorde waarin gespeeld wordt.

Bij alle spellen geldt dat je eerst moet zorgen voor een stabiele productie om vervolgens een sterk leger op te bouwen. Op Tribal Wars kun je echter wél je dorp of stad verliezen. In Forge of Empires en Elvenar is dat (gelukkig) niet mogelijk.

Hoe makkelijk zijn de bouw games mobiel te spelen?

Veel van de gratis online spelletjes zijn gemakkelijk via mobiele apparaten te spelen. In het geval van bouw spelletjes is dat lang niet altijd zo vanzelfsprekend. Besef goed dat je hier een complete stad op kunt bouwen. Het binnenhalen van producties via mobiele apparaten was altijd een issue. Gelukkig hebben Travian en Innogames daaraan gewerkt waardoor het nu makkelijker is.

Ook andere bouw games worden veel online gespeeld. Hierbij kun je onder andere denken aan spellen zoals Tribal Wars 2, Grepolis en GoodGame Empire.

Kun je gratis bouw games spelen?

De meeste bouw games kun je gratis spelen. Alle bouw spelletjes die je op onze website vindt zijn in ieder geval helemaal gratis te spelen. Om een account aan te maken heb je alleen een mailadres, geldige gebruikersnaam en goed wachtwoord nodig. Je hoeft nooit creditcardgegevens op te geven of andere persoonlijke informatie.

Toch zijn er wel mogelijkheden om geld te storten in zulke spelen. Met een paar euro kun je interessante voordelen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld meer gebouwen bouwen tegelijkertijd, kun je grondstoffen of legereenheden kopen en het spel versnellen.

Geld storten is dus niet verplicht. In de meeste spellen is het ook niet nodig. Maar als je ziet dat je voor een paar euro eindelijk je doelstelling al kunt halen… dan wordt het natuurlijk wel verleidelijk.

Waar moet ik op letten wanneer ik bouw spelletjes wil spelen?

Wij raden sterk aan om eerst te kijken naar reviews die geschreven zijn door echte spelers. Zo kun je in de Elvenar review lezen waarom een tweede bouwer zo handig is en lees je in de Forge of Empire review hoe je de gevechten moet spelen. Het is een handige manier om meer informatie binnen te krijgen over de mogelijkheden in het spel.

Ook is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wilt. Tribal Wars staat bekend als spel waarbij je écht veel online moet zijn wanneer je geen dorpen wilt verliezen. Spellen als Forge of Empires zijn wat dat betreft wat makkelijker te spelen omdat je daar nooit je stad kunt verliezen (hoogstens de productie uit je gebouwen).

Welke bouw spelletjes zijn op dit moment het best?

Uiteraard is dit een kwestie van smaak, maar zelf hebben we een duidelijke top drie:

  • Elvenar;
  • Forge of Empires;speel bouw spelletjes online
  • Tribal Wars 2.

De eerste twee spellen zijn echt spellen waarbij het bouwen een belangrijk onderdeel van het spel is. Hoewel je in Tribal Wars 2 ook veel moet bouwen, ligt de nadruk hier meer op het uitvoeren van gevechten om zo terrein en dorpen te winnen. Dat betekent uiteraard ook dat je dorpen kunt verliezen wanneer je leger niet sterk genoeg is.

Weet jij al welke bouw spelletjes jij gaat spelen, of wil je liever eens kijken naar de verschillende oorlogspelletjes die er zijn, waarbij net even iets meer gevochten moet worden?

FAQ over bouw games

Moet ik de tutorial volgen in een stad bouwen spel?

Nee, meestal kun je de tutorial uitzetten. We raden dit echter wel af. Het is gemaakt om je op weg te helpen en geeft vaak interessante beloningen waarmee je sneller kunt starten.

Welke ontwikkelaars zijn het grootst op het gebied van bouw games?

Innogames, Travian en GoodGames zijn de grootste namen in deze branche.

Moet ik de bouw spelletjes downloaden voor ik kan spelen?

Nee, de meeste bouw spelletjes zijn browsergames die je direct in de browser zelf speelt. Wil je mobiel spelen, download dan alleen de applicatie die door de ontwikkelaar zelf gemaakt is.